Om att ingå muntligt löfte om gåva
Gåvobrev muntligt

Om att ingå muntligt löfte om gåva

Som oftast när man ger bort något av värde, som gåva till sina barn eller någon annan närstående så görs det muntligt. Det är ju ändå sonen, dottern, systersonen eller annan närstående det handlar om och att behöva skriva ett avtal i form av gåvobrev verkar både dyrt och krångligt samtidigt som det borde räcka med att man har kommit överens muntligt emellan. 

Muntligt löfte är inte bindande, eller?

En muntlig överenskommelse när man ska ge bort något kan endast vara bindande ifall det finns ett flertal vittnen till överenskommelsen som kan intyga att gåvogivare och gåvotagare ingått överenskommelsen. Men när sådana överenskommelser blir prövade juridiskt så brukar det alltid framkomma villkor att hantera eller tilldömas till den ena eller andra partens favör utan att något överenskommits innan. Därför kan muntliga överenskommelser få oönskade konsekvenser utan att någon av parterna haft en sådan avsikt. 

Skriv alltid ett gåvobrev när något ska ges bort

Oavsett om det är en fastighet, tomtmark, bostadsrätt, pengar, fordon, smycken, konst eller något annat av värde som ska ges bort så är det alltid säkrast att upprätta ett gåvobrev. På så sätt så är man säkrad mot eventuella händelser i framtiden som kan komma att påverka gåvogivandet. Nuförtiden så behöver man inte anlita en advokat eller jurist för att upprätta gåvobrev eller andra avtal och juridiska dokument då det finns e-tjänster för detta, som både är billigare och till och med mer juridiskt säkrade än vad många jurister förmår att kunna upprätta på grund av ren okunskap och/eller bristande uppdatering på vad som gäller.

Så chansa inte utan skriv ert gåvobrev i vår e-tjänst här på avtalshantering.nu!