Hoppa till innehåll

Gåvobrev är lösningen

- när något ska ges bort!

Ett gåvobrev är ett juridiskt gällande dokument som upprättas när pengar, värdepapper, fastighet, bostadsrätt, fordon, smycken, konst eller något annat av betydande värde ska ges bort. Den eller de som ska ge bort gåvan är gåvogivare och mottagare av gåvan är gåvomottagare, men det kan också vara flera gåvogivare och gåvomottagare, vilket är vanligt när föräldrar ska ge bort egendom till sina barn.

Varför ett gåvobrev ska upprättas

Ett äktenskapsförord ska upprättas om båda eller någon av makarna / blivande makar vill undanhålla något från en bodelning i händelse av skilsmässa. Om inget paktum skrivs så kommer allt man äger ihop och enskilt att delas lika efter skilsmässan.

Visst kan det uppfattas som både krångligt och dyrt att upprätta en juridisk handling i form av ett äktenskapsförord bara för att man är gift eller ska gifta sig, men det kommer också göra själva skilsmässan och bodelningen enklare när man vet vad som gäller och har det på pränt.

Att skriva gåvobrev själv
Att skriva gåvobrev själv

Ett bevis på att gåvan har givits bort

Det som är bra med gåvobrev är själva handlingen som upprättas eftersom den är ett kvitto/bevis på det som har givits bort, av någon, till någon. Men det är inget bevis och bevisar inte själva handlingen, det vill säga överlämnandet.

Ett gåvobrev kan också förses med villkor för både både givare och mottagare, som med rätt villkor satta kan känna sig trygga i framtiden.

Få hjälp med upprättandet av gåvobrev

Ett gåvobrev kan antingen upprättas med hjälp av en jurist eller genom vår smidiga e-tjänst. En jurist bör konsulteras om det är fler än två gåvogivare och/eller gåvomottagare, eller om gåvans ägandeförhållande är komplex där enbart en del av egendomen ska ges bort, men också om det finns önskan om väldigt särskilda villkor.

Ta kontakt med oss

Om du behöver komma i kontakt med en jurist som är expert på just gåvobrev och gåvobrevhandlingar så ska ni ringa oss på 0760-275 276 eller maila till info@avtalshantering.nu.

Upprätta gåvobrevet i vår e-tjänst, klicka här.

Fler avtal

Det är inte bara gåvobrev som du kan upprätta här på avtalshantering.nu. I vår e-tjänst finns de allra vanligaste privatavtalen som du kan upprätta helt själv, utan krav på juridiska kunskaper. Är du gift eller är väg in i ett äktenskap så kan ett äktenskapsförord vara bra att upprätta, men det finns också avtal för sambos, så kallat samboavtal.

Behöver du utforma ett avtal helt utefter dina förutsättningar och villkor så kan vi hjälpa er med det till en mycket billig penning.